Mikä boffaus?

Boffaus on keskiaikaista kamppailua mallintava pystyottelulaji. Siinä käytetyt aseet ovat kevyitä ja pehmustettuja, joten erillisiä suojavarusteita ei tarvita. Iskuissa voidaan käyttää reilusti voimaa, eikä kiellettyjä osumakohtia ole. Lajia voi harrastaa sujuvasti sisällä ja ulkona.

Oman ottelutyylin ja varusteet saa halutessaan rakentaa alusta asti itse, kunhan noudattaa muutamia perussääntöjä pelissä ja varusteissa. Boffaus on ennen muuta herrasmieslaji, jossa jokainen laskee itse vastaanottamansa osumat. Ottelemisessa tärkeintä niin yksilö- kuin joukkuetasolla on pelaamisen ilo eikä niinkään parhaat pisteet.

Boffaus kehittää tehokkaasti kuntoa, nopeutta, voimaa, tasapainoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Lisäksi pelisilmä ja kyky työskennellä ryhmässä kehittyvät. Monipuolinen asevalikoima ja ryhmätyöskentely tekevät lajista erittäin monipuolisen ja ottelijat voivat ottaa kentällä monenlaisia rooleja omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Suomessa laji on eriytynyt aikanaan liveroolipelaamisesta, kun osa sen harrastajista halusi keskittyä enemmän larppien fyysiseen puoleen eli taisteluihin. Lisää tietoa ”boffoskenen” taustoista ja kehittymisestä Suomessa saa Boffauksen menneisyys ja tulevaisuus -luennosta.

Boffaus.fi on hyvä ja kattava opassivusto lajin pariin. Sieltä löytyy helpossa muodossa mm. tiedot tapahtumista ja aseiden valmistusohjeet.

Boffaajan käsikirja -YouTube-kanavalta voi oppia monenlaisia temppuja ja tekniikoita taisteluun.

Sotahuuto-foorumilla voi keskustella kaikesta mahdollisesta boffaukseen liittyvästä.

Kirjoita historia uusiksi Sotahuudossa

Sotahuuto on Suomen suurin vuosittainen, viikonlopun mittainen boffaustapahtuma, ja käytännössä lajin suomenmestaruuskisat. Paikalle kokoontuu kymmeniä boffaajaryhmiä eri puolilta maata. Kentällä taistelee yhtä aikaa 600-700 osallistujaa erilaisissa 15-30 minuutin mittaisissa skenaarioissa.

Skenaariot suunnitellaan pohjautumaan todellisiin historian tapahtumiin, kuten Skotlannin itsenäistymiseen tai Suomen Nuijasotaan. Boffaajat kirjoittavat siis oman versionsa aiemmin tapahtuneista taisteluista.

Tapahtuman kotisivut keskustelufoorumeineen ovat hyvä kanava oppia lähes kaikki mahdollinen boffaamisesta. Lue lisää osoitteesta sotahuuto.fi.

Säännöt

Pelin säännöt oppii helposti jo ensimmäisen ottelun aikana:

  1. Osuma päähän tai keskivartaloon ”tappaa” heti
  2. Osuma käteen tai jalkaan poistaa kyseisen raajan käytöstä
  3. Toinen osuma kuolleeseen raajaan, tai molempien käsien tai jalkojen menettäminen tappaa

Mitä varusteita tarvitsen?

Minimissään varusteiksi riittävät perushyvät liikuntavaatteet ja saliin tai maastoon sopivat kengät. Rovaniemen treeneissä on aina ollut riittävästi aseita uusille kokeilijoille lainattavaksi.

Boffatessa voi halutessaan käyttää myös kypärää ja erilaisia panssareita. Niillä voi saada peliteknistä etua, koska ensimmäisen osuman kuhunkin panssaroituun kohtaan (pää, keskivartalo, kukin raaja) saa anteeksi. Panssareita, kuten aseitakin, voi valmistaa itse kohtuullisen pienin kustannuksin. Käsityöt voivat olla lajissa yhtä tärkeä osa kuin liikuntakin.