Hiidenkirnu toivottaa tervetulleeksi myös nuoret boffaajat.
Jos Hiidenkirnu on ensimmäinen boffaustapahtumasi, tästä voit lukea parhaat vinkit valmistautumiseen ja osallistumiseen. Jos haluaisit osallistua, mutta olet ehkäpä epävarma siitä osaatko, jaksatko, tai onko se turvallista, kannattaa lukea tämä teksti huolella. Myös huoltajat voivat lukea, miten boffauksessa suhtaudutaan turvallisuuteen ja ihmisten erilaisiin fyysisiin kykyihin ja ominaisuuksiin. Kerromme myös, mitkä asiat boffaamisesta harrastuksena ja Hiidenkirnusta tapahtumana tekevät mielestämme kokemisen arvoisia. Toivomme, että rohkaistut kokeilemaan, sillä kokeiltuasi tuskin haluat jäädä menosta enää koskaan paitsi.
Boffauksessa kaikki pitävät huolen toisistaan
Boffaus ei katso sukupuolta, taitoa tai fyysistä suorituskykyä. Ainoa rajoitus ovat tapahtumien ikärajat. Voit tulla Hiidenkirnuun ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta kamppailulajeista, etkä tarvitse sen kummempaa urheilullista taustaa. Boffaus sopii monenkuntoisille ihmisille, sillä oman tahdin saa määrätä itse. Aselajeja, tekniikoita ja taktiikoita on tarpeeksi siihen, että jokaiselle löytyy taistelukentältä itselle sopiva rooli. Kenenkään ei tarvitse jäädä hienoista kokemuksista sivuun!
Boffaamisen eli pehmomiekkailun päätarkoitus on pitää hauskaa turvallisesti. Liikkuminen sekä kunnon ja taitojen karttuminen tapahtuvat huomaamatta siinä sivussa. Samalla saadaan uusia ystäviä ja hienoja kokemuksia yhdessä muiden kanssa. Hiidenkirnuun tullaan kokemaan ainutlaatuinen elämys, jossa on lämmin ja rento yhteisöllinen tunnelma sekä taistelukentällä että sen ulkopuolella tauoilla ja vapaa-ajalla.
Vaikka boffaus onkin peliä, jossa on voittajia ja häviäjiä, pelin lopputulos ei ole kaikkein tärkeintä. Boffatessa ollaan vastakkain kentällä, mutta kaikki pitävät osaltaan huolen siitä, että jokaisella on kivaa ja turvallinen olo. Jos näin ei ole, siitä saa ja pitää kertoa heti jollekulle.
Voit aina kysyä järjestäjiltä mistä tahansa sinua askarruttavasta asiasta, tai kertoa jos jokin vaivaa. Jos järjestäjä ei osaa auttaa sinua, hän etsii sellaisen järjestäjän, joka osaa. Olemme tapahtumassa sinua varten. Esittäydymme sen alussa, jotta tunnistat meidät.
Mukaan taisteluun ja tarinaan!
Yksinkertaisin tapa osallistua taisteluun on ilmoittautua viikonlopun päätapahtumaan ja maksaa siihen liittyvät maksut, jotka näet Maksut-sivulta. Sitten vain tulet paikalle oikeaan aikaan! Loppu hoituu siitä eteenpäin oman armeijan nopeasti tutuksi tulevien kaverien kanssa.
Hiidenkirnussa boffaat joukkuekavereidesi kanssa osana eeppistä, lappilaiseen perimätietoon pohjautuvaa tarinaa, ja vaikutat sen lopputulokseen. Taistelet joko keltaisella merkityn Ristinheimon tai punaisen Hiidenväen armeijassa.
Armeijoissa on NPC -hahmoja, eli ei-pelaajahahmoja (non-player character). He ovat mukana taistelussa, mutta nimensä mukaisesti eivät toimi aivan samoin kuin muut pelaajat. He voivat kertoa pelissä tärkeitä tietoja, tai toimia vaikkapa pisteestä toiseen saatettavina pelinappuloina. Joskus he tekevät asioita oman päänsä mukaan, kuuntelematta pelaajia. Toisaalta pelaajienkaan ei tarvitse välttämättä totella NPC-hahmoilta kuuluvia komentoja. Kummassakin armeijassa on ainakin johtaja ja tätä avustava komentaja. Lisää NPC-hahmoja löytyy esimerkiksi Kauppalasta. Taistelunäytösten välillä NPC:t esittävät pelaajille teatterin kaltaisia katkelmia, joissa tapahtuman juoni etenee seuraavaan näytökseen.
Vähintäänkin armeijasi johtaja-NPC:t kertovat sinulle, mitä seuraavaksi tapahtuu ja missä kannattaa milloinkin olla. Myös järjestäjät kertovat aina ennen taisteluiden alkamista kaikille yhteisissä ”briiffeissä”, mitä on ainakin pääpiirteissään luvassa seuraavaksi. Hiidenkirnun peli etenee näytöksissä, joihin kuuluu myös pieni yllätyksellisyys, eikä aivan kaikkea kerrota ennakkoon.
Valitset oman vauhtisi ja taistelutyylisi
Pääset toimimaan taistelukentällä monenlaisissa tehtävissä sen mukaan, millaisen taistelutyylin ja varustuksen koet itsellesi sopivimmaksi. Voit muuttaa varustustasi tietyissä rajoissa taistelunäytösten aikana ja välillä. Päätät itse, miten milläkin hetkellä taistelet ja kuinka vauhdikkaasti liikut. Oman armeijan suunnitelmia ja muita jäseniä on toki hyvä kuunnella, jotta tiedät missä milloinkin olisi parasta olla auttamassa kavereita.
Kentällä voi puuhata monenlaista. Voit olla osa hurjaa rynnäkköryhmää, armeijasi NPC-johtajaa puolustava henkivartija, pusikoissa hiipivä ja vihollista salakuunteleva tiedustelijasissi, toisia pelaajia kuolleista herättävä parantaja, vastustajan lippuja ryöstelevä sabotööri, tai lähetti, joka kuljettaa arvokkaita hopeasäkkejä kauppalassa vaikkapa parempiin aseisiin vaihdettavaksi.
Boffaamisen perusasiat oppii nopeasti
Boffauksen taistelusäännöt ovat niin helpot, että ne oppii parissa minuutissa. Loput pelin kulusta ja taistelussa pärjäämisestä saat selville järjestäjien kertomista infoista sekä tietysti osallistumalla taisteluun ja seuraamalla oman armeijasi muita boffaajia.
Järjestäjänä pääsee kentälle hauskoissa erityisrooleissa
Hiidenkirnu III tehdään talkoilla, suurella sydämellä. Kahtena viime vuonna olemme saaneet paljon kiitosta siitä panostuksesta, joka tapahtuman tuottamiseen on laitettu. Myös tänä vuonna on mahdollista tulla mukaan Hiidenkirnun järjestäjäporukkaan.
Järjestäjänä olet vakuutettu yhdistyksen talkoovakuutuksella. Sinua koskee myös yhdistyksen toiminnan vastuuvakuutus. Erikseen ennakkoon sovittavaa työpanosta vastaan olet oikeutettu maksuttomaan ruokailuun ja kahveihin alusviikon talkoissa sekä osallistumaan taisteluihin yhdessä sovittavalla tavalla talkootehtävien sen salliessa. Myös NPC-rooleja on tarjolla. Viikonlopun ruokailut ja kahvit ovat ilmaiset kaikille, jotka auttavat meitä niin kauan, että viimeistään maanantaina iltapäivällä ennen Leirikarista poistumista loppusiivous on tehty ja kaikki pakattu kotimatkaa varten.
Järjestäjätehtäviä on tarjolla koko tapahtumaviikon ajan 10.-17.6. Voit päästä mukaan toteuttamaan ennen Hiidenkirnu-tapahtumaa järjestettäviä lastenleirejä, tulla mukaan rakentamaan Hiidenkirnun pelialuetta tai tekemään erilaisia tehtäviä Hiidenkirnu-viikonlopun aikana. Voit ilmoittautua mukaan koko viikkoon tai osaan päivistä. Ilmoittautumislomakkeeseen voit lisäksi kirjoittaa toiveet tehtävistä, joita haluaisit tulla tekemään.
Alaikäisiä talkoolaisia pyydämme varmistamaan kotoa luvan talkoiluun ja muuhun osallistumiseen. Järjestäjille voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen rovaniemenboffaajat@gmail.com.
Varusteiden lainaaminen tai ostaminen
Puuttuuko sinulta oma bofferi? Ei hätää! Voit varata ilmoittautuessasi yhdistykseltämme lainavälineet, jotka saat tapahtumaan saapuessasi. Voit myös ostaa tapahtumasta bofferisetin ikiomaksesi, kun varaat sen etukäteen ilmoittautuessasi. Lisää bofferien varaamisesta voit lukea Varustevaraus-sivulta. Jos tule mukaan järjestäjäksi, saat ilmaiseksi lainavarusteet käyttöösi.
Jano ja nälkä eivät kuulu boffaukseen
Boffaus on kovimmillaan paljon energiaa kuluttavaa maksimisykkeen urheilua. Päätät kuitenkin oman tahtisi aina itse, eikä itsensä näännyttäminen ole kenenkään tarkoituksena. Pitkä päivä taistelua matalallakin teholla vaatii tosi paljon kaloreita ja varsinkin kuumalla säällä kuivattaa kehosta nestettä. Tätä varten boffaustapahtumissa pidetään erityistä huolta siitä, että kaikilla on jatkuvasti vettä, ja että jokaisella on mahdollisuus syödä rauhassa itselleen sopivaa ruokaa.
Hiidenkirnussa on viikonlopun taistelujen lomaan aikataulutettu viisi lämmintä ateriaa. Iltapalat ja välipalat tai taistelumuonaksi sopivat naposteltavat kannattaa ottaa itse mukaan. Vaikkapa vyölaukkuun mahtuu hyvin kätevää evästä, ja oma juomapullo voi kulkea mukana vaikka vyöllä roikkuen. Pelialueella on siellä täällä vesipisteitä, joiden täytöstä huolehtivat vähintäänkin järjestäjät, ja tarvittaessa voit hörpätä kertakäyttömukista. Alueella on nuotiopaikkoja, joilla voi paistaa makkaraa iltaisin tai vaikka taisteluiden aikana. Aina ei jaksa sotia. Välillä voi pitää ihan oman juoma- ja ruokatauon!
Turvallisuus on boffauksessa iso juttu
Boffaus voi sivusta katsoen vaikuttaa hurjalta lajilta. Se on kuitenkin hyvin turvallinen laji, jo senkin vuoksi, että välineet on tehty mahdollisimman keveiksi ja pehmeiksi. Boffaustapahtumissa kaikki varusteet tarkistetaan ennen taisteluita, ja vialliset välineet joko korjataan tai asetetaan käyttökieltoon.
Harrastajat panostavat sääntöjen ja ihmisten toiminnan turvallisuuteen todella paljon. Boffaajat ottavat toistensa fyysisen ja henkisen turvallisuuden erittäin hyvin huomioon sekä taisteluissa että niiden ulkopuolella. Pelin ja taistelun sääntöjä noudatetaan herrasmiesmäisesti, ja niiden rikkomisesta kuuluu ilmoittaa sekä rikkojalle, että järjestäjille. Liian kovasta lyömisestä tai muuten sopimattomasta toiminnasta huomautetaan välittömästi. Jos huomautuksista huolimatta vääränlainen toiminta jatkuu, osallistuja voidaan laittaa jäähylle tai poistaa tapahtumasta kokonaan. Tämän säännön tiedostavat kaikki osallistujat. Se pohjautuu koko Suomen kattaviin Sotahuuto-tapahtuman turvallisuussääntöihin.
Koska boffatessa monen ikäiset ja kokoiset taistelijat voivat kohdata toisensa kentällä, jokaisella on joka hetki vastuu siitä, että toista bofferilla lyödessä tai vaikka jousella ampuessa ei aiheuteta oikeasti vammoja. Isompi taistelija pienemmän kanssa otellessaan on velvoitettu säätämään omaa voimankäyttöään vastustajan kokoon ja taitoihin sopivaksi.
Taisteluun saa osallistua juuri niin kovalla tai matalalla sykkeellä kuin itse haluaa, kunhan huomioi muiden turvallisuuden. Oman turvallisuuden vuoksi on hyvä tarkkailla omaa jaksamistaan. Ei ole mikään häpeä kävellä, jos joku muu juoksee. Aina saa pysähtyä lepäämään hetkeksi tai pidemmäksikin aikaa.
Joskus raskas taistelu voi väsyttää nopeasti, ja väsyneenä omien voimien hallinta tai harkinta voi hetkellisesti heikentyä. Tämä on hyvä pitää mielessä, ja omaa jaksamista tunnustella tarkasti koko ajan. Kokeneet boffaajat osaavat tunnistaa oman liiallisen väsymyksensä ja jäädä toiminnasta tarpeen tulleen taaemmas tai kokonaan sivuun. He myös näkevät nopeasti, jos kanssapelaajille tekisi hyvää tehdä sama. Kaverista pidetään huolta, ja levon tarpeesta huomautetaan toisille matalalla kynnyksellä. Jos joku kehottaa sinua pitämään tauon, se tarkoittaa hyvää ja sanotaan sinun ja kanssaboffaajiesi parhaaksi.
HOLD!
Boffauksessa käytetään erityistä ”HOLD!” -huutoa, jos taistelussa havaitaan tilanne, jossa joku loukkaantuu tai on vaarassa loukkaantua niin pahasti, että taistelu pitää keskeyttää välittömästi. Kuka tahansa tällaisen tilanteen huomatessaan voi huutaa ”Hold”. Tällöin muut taistelijat toistavat huudon, kaikki menevät polvelle ja lopettavat taistelemisen. Järjestäjät hoitavat paikalle ensiavun, ja ohjaavat tilanteen jatkumaan sitten kun se on turvallista. ”Holdia” huudetaan kuitenkin harvoin. Molemmissa aiemmin järjestetyissä Hiidenkirnuissa sitä on tarvittu käyttää kerran.
Suojavarusteet
Boffatessa ei ole välttämätöntä suojata itseään erillisillä varusteilla, sillä bofferit rakennetaan pehmeiksi ja keveiksi valtakunnallisesti kehitettyjen ja noudatettavien rakennesääntöjen mukaan. Pärjäät hyvin vaikka verkkareissa ja t-paidassa. Halutessasi voit kuitenkin käyttää suojavarusteita.
Päätä suojaamaan sopii esimerkiksi jääkiekko-, skeitti- tai maastopyöräilykypärä. Pää on eniten vaarassa lähinnä kovassa maastossa kaatumisen vuoksi. Kypärä suojaa myös kovilta lyönneiltä, jos niitä joku väsyneenä vahingossa tekee. Liian kovista lyönneistä täytyy huomauttaa lyöjälle heti.
Ehkä ikävin vamma, mitä boffatessa voi sattua, on nuolen tai muun projektiilin mukana silmään osuva oksanpätkä tai muu roska. Onneksi sekin on harvinainen. Suojalasit pitävät silmät turvassa tällaisilta vammoilta, ja nuolilta muutenkin. Salibandylasit sopivat hyvin boffaamiseen, varsinkin, jos niissä on pään takaa menevä lenkki pitämässä niitä paikallaan. Saat meiltä pientä maksua vastaan suojalasit lainaan.
Boffauksessa voi käyttää historiallisiin esikuviin perustuvia panssareita. Panssariin tulevaa ensimmäistä osumaa ei tarvitse laskea. Kypärän ja suojalasien ei tarvitse olla historialliset. Niistä saa aina panssaripisteen. Osuma- ja panssaripisteet selitetään tarkemmin Boffauksen säännöt -sivulla.
Kypärä on hyvä naamioida huomiota herättämättömän väriseksi vaikka hupulla tai teipillä. Tästä on hyötyä pelissä, kun et erotu maastosta liian helposti. Lisäksi tapahtumasta saadaan ”autenttisemman” näköisiä kuvia ja videoita, kun taistelijat eivät näytä huippumoderneilta sporttaajilta.
Kypärän ja suojalasien lisäksi kannattaa käyttää sormia suojaavia hanskoja. Ne ehkäisevät rakkoja ja haavaumia tehokkaasti.
Myös hyvät kengät ovat varsinkin ulkotapahtumissa todella tärkeä varuste. Nilkkaa hyvin tukevat vaellus- tai maihinnousukengät sopivat hienosti ulkona ja maastossa boffaamiseen.
Ensiapu
Hiidenkirnussa kuten muissakin isommissa boffaustapahtumissa on järjestetty ensiapu. Ensiapu ei saa antaa osallistujille mitään lääkkeitä, mutta boffauksessa tyypillisiin pikkunirhaumiin, rakkoihin ja isompiinkin vammoihin löytyy apua ja tarvikkeita. Vähintään yksi henkilö päivystää taisteluiden aikana koko ajan siltä varalta, että joku tarvitsee apua. Jos sattuu ikävämpi vamma, järjestäjät vievät potilaan välittömästi päivystykseen Rovaniemelle.
Tapaturmavakuutus
Jos joudut käymään tapahtuman aikana sairaalahoidossa, käynnin kulut saa katettua tapahtuman yhteisen ryhmätapaturmavakuutuksen kautta. Tarvittaessa saat vakuutuksen tiedot tapahtuman jälkeen järjestäjiltä. Tiedot siitä, mitä vakuutus korvaa, näet Maksut-sivulta Vakuutus-kohdasta.